Mothman: wat is het en bestaat ie echt?

mothman

Bestaat de Mothman? De Mothman wordt ook wel de Vlinderman genoemd, omdat het een mensachtige wezen is met mottenvleugels. De Mothman duikt op vlak voordat er grote rampen staan te gebeuren. Mensen zijn doodsbang voor de Mothman. Vooral in de Amerikaanse Staat West Verginia, waar de Mothman diverse malen werd gefotografeerd in Point Pleasant.

De vlinderman of de Mothman wordt waargenomen kort voordat er zich rampen voltrekken. Bizar maar waar. In Point Pleasant West Virginia spookt het wel vaker. Er werden niet alleen activiteiten van klopgeesten gemeld maar ook UFU’s waargenomen. In 2002 werd de Mothman verfilmd, naar het boek The Mothman Prophecies, van auteur J. Keel. John Keel legde een verband tussen verscheidene onverklaarbare gebeurtenissen in het Point Pleasant gebied.

Hoe ziet de Mothman er uit?

Mensen die de Mothman zijn tegengekomen en het kunnen navertellen, omschrijven het wezen als een gestalte zo hoog als een rechtopstaande grizzlybeer, namelijk wel 300 cm hoog. Zijn lichaam heeft een menselijke bouw, maar dan veel groter, en het is mannelijk. Zijn hoofd lijkt op de kop van een vogel. Zijn vleugels zijn als enorme vleugels van vleermuizen. Met die vleugels kan de Mothman sneller vliegen dan een auto rijden kan. Hij is zwart of donkergrijs van kleur. Zijn gehele lichaam is overdekt met veren, en zijn ogen geven licht in het donker. Een angstaanjagend wezen dus. De bijnaam Mothman hield het wezen over aan een fantasiefiguur die in de serie Batman voorkwam.

Trailer The Mothman Prophecies

Bestaat de Mothman echt?

Ooggetuigen beweren dat de Mothman geen verzinsel is, geen waanidee, geen hallucinatie. Zij hebben de Mothman echt gezien en hebben dit ook meteen gemeld aan andere getuigen, en kort daarna vonden er rampen plaats. In de omgeving hebben zich meer vreemde zaken afgespeeld, waardoor men steeds meer overtuigd raakte dat de Mothman echt bestaat. Maar waar komt de Mothman dan vandaan?

15 november 1966

  • Op 15 november 1966 zat Newell Patridge woonachtig in Salem, televisie te kijken toen de tv ineens begon te ruisen. Zijn hond werd erg onrustig en begon luid te janken. Dit vond plaats om 22.30 uur in de avond. De man stuurde zijn jachthond naar buiten en ging zelf mee om te kijken wat er aan de hand was. Met een zaklamp zocht hij zijn erf af maar het enige wat hij zag waren twee lichtgevende rode ogen, als van een groot dier. Hij riep zijn hond maar deze kwam niet meer tevoorschijn. Hij zocht een veilig onderkomen in zijn huis en bleef de hond roepen, deze kwam echter niet meer terug en was vermist na die avond. Van de hond werd nooit meer een spoor terug gevonden.
  • Op 15 november 1966 werd de Mothman nogmaals gezien, om 24.00 uur dezelfde dag. In de Pont Pleasant Area bevond zich een oude TNT fabriek. Echtpaar Scarberry reden ‘s nachts langs de fabriek toen ze langs de weg een grote donkere gestalte zagen staan. Het was donker en dus konden ze niet goed zien hoe het wezen eruit zag, maar het bewoog en had opvallende lichtgevende felrode ogen. Deze mensen schrokken zo dat de chauffeur plankgas gaf. De gestalte vloog hen meteen achterna en haalde hen in terwijl hun auto met 150 kilometer per uur over de weg reed. De Mothman haalde de auto in en bleef de auto aanvallen. Toen de auto eindelijk de huizen van een dorp bereikte, liet de Mothman hen met rust.
  • 4 jongeren werden achtervolgd door de Vlinderman, in het gebied van de TNT fabriek.

5 December 1967

Na de eerste getuigenverklaringen werd de Mothman vele keren gezien in het gebied. Tussen 15 november 1966 en 5 december 1967 zelfs 105 keer. De Vlinderman werd vooral vaak gesignaleerd in het gebied van de TNT fabriek (welke gebruikt was voor opslag van munitie ten tijde van de tweede wereldoorlog). De plaats waar de fabriek stond omvat een groot uitgestrekt gebied met bossen en natuurgebieden vol wilde dieren. Maar op 5 december 1967 verdween de Mothman spoorloos, van de ene op de andere dag. Die dag stortte ook een brug boven de Ohio rivier in. Een paar dagen voor de ramp met de brug, werd de Mothman gesignaleerd terwijl hij bovenop op de brug zat. The Silver Bridge stortte een paar dagen later in en vele mensen vonden die dag de dood. Getuigen beweerden dat ze de Mothman die dag nog boven de brug hadden zien vliegen, en ook werden er rode lampen aan de hemel gesignaleerd. Daarna werd de Mothman nooit meer gesignaleerd in het gebied. Daardoor werd een link gelegd tussen de Mothman als een voorbode van rampen.

Men in black

In de tijd dat de Mothman gesignaleerd werd bij de TNT fabriek, kwamen geheimzinnige mannen in zwarte kleren bij getuigen thuis in Point Pleasant, om hen te adviseren om niet over hun ervaringen te praten. Na het instorten van de brug (Silver Bridge), werd de Mothman niet meer waargenomen.

Wie of wat was de Mothman?

Er zijn verschillende theorieën over wie of wat de Mothman is geweest. Was hete en grote kraanvogel met lichtgevende ogen, zoals de Sandhill Crane? Was het een wetenschappelijk experiment van de overheid? Was het een grap en zaten sommige getuigen in het complot? Is de grappenmaker misschien gewoon omgekomen op de dag dat de brug instortte? Weer anderen denken dat de Mothman een kwaadaardig wezen is, zoals de duivel. Anderen denken juist dat de Mothman een engel geweest is die het volk heeft willen waarschuwen omdat er een ramp op komst was. En mensen die in intelligent buitenaards leven geloven denken dat de Mothman van een andere planeet kwam.

Is de Mothman daarna nog gezien?

Volgens getuigen zou de Mothman gesignaleerd zijn boven Chernobyl in Rusland, toen daar een kernramp plaatsvond. De Mothman is ook nog gesignaleerd in Duitsland, vlak voor het instorten van een mijn. Maar in het centrum van Point Pleasant Wes Vigrgina staat een levensgroot metalen standbeeld van de Mothman. Het half dier, half mens wezen, waardoor Point Pleasant beroemd is geworden.

Meer over de Mothman

Er is veel over het fenomeen geschreven en op YouTube staat het vol met documentaires. Hieronder een paar interessante: