Ontwormen van je hond, hoe snel werkt een ontwormingskuur?

ontwormen-hond

Bijna alle puppies worden geboren met een besmetting van wormen of ze worden ermee besmet door het drinken van moedermelk. Soms is de wormbesmetting zo ernstig dat het dodelijk kan zijn voor een pup. Zorg er dus voor dat je snel maatregelen neemt. Begin dus gelijk je hond te ontwormen. Als je zelf niet weet wat je moet doen kun je altijd de dierenarts raadplegen of navraag doen bij een dierenspeciaalzaak. 

De volgende symptomen kunnen aangeven dat een pup een ontwormingkuur nodig heeft:

  • Doffe vacht
  • Opgezette buik
  • Lusteloosheid,bloedarmoede, diarree en/of ziekte
  • Gewichtsafname
  • Over de grond schuren of wormsegmenten rond de anus

Pups zijn extra vatbaar voor wormen. Ze zijn onderzoekend en speel, waardoor ze makkelijker besmet kunnen raken met wormen. Juist vanwege het hoge knuffelgehalte van een pup of ander jong dier, lopen kinderen ook extra kans om besmet te worden met wormen. Het is dus heel belangrijk vanaf een jonge leeftijd te beginnen met ontwormen van uw hond. Het is belangrijk een strak schema aan te houden voor het ontwormen van uw hond; de eerste keer ontwormen doe je als je pup 2 weken oud is. Daarna na 4, 6 en 8 weken oud nogmaals uw hond ontwormen. Vanaf dan iedere maand tot de pup 6 maanden oud is en dan 4 keer per jaar ontwormen. De verzorging van een hond heeft niets te maken met het hebben van wormen. Ook een goedverzorgde hond kan wormen krijgen. Om besmetting naar mensen toe te minimaliseren is het belangrijk altijd goed je handen te wassen.

Waarom is ontwormen van een hond nodig?

Het regelmatig ontwormen van je hond of kat is heel belangrijk. Wormen kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken bij je huisdier. Bovendien kunnen ook mensen, en dan vooral kinderen, last krijgen van een wormbesmetting via een huisdier. Dat is erg vervelend en niet nodig. Ontworm je hond regelmatig volgens bovenstaand schema en verklein het risico op wormen tot het minimum. Worminfecties kunnen bij mensen veel verschillende vormen aannemen. Er zijn zelfs gevallen bekend van blindheid door een worminfectie. Ontwormen dus. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen.

Wormen voorkomen

Enkele tips om wormen te voorkomen:

  • Was regelmatig je handen na contact met je hond
  • Zorg dat kinderen na spelen in zandbak/park of speeltuin ook hun handen wassen, dek zandbakken zo veel mogelijk af om te voorkomen dat er dieren in komen
  • Heb je ook katten? Verschoon dan regelmatig de kattenbak en was hem uit met kokend water
  • Ruim ontlasting van je hond meteen op
  • Bestrijd vlooien
  • Ontworm je hond regelmatig.

Hoe weet ik of mijn hond wormen heeft?

Omdat je veel type wormen niet met het blote oog kunt waarnemen, is het verstandig om met regelmaat de dierenarts je hond te laten controleren op wormen. De dierenarts stuurt de ontlasting van je hond naar het veterinair parasitologisch laboratorium waar de ontlasting gecontroleerd wordt op wormen. Niet alle middelen voor ontwormen zijn geschikt voor alle soorten wormen. Daarom is deze check een goede preventie en mocht het onderzoek uitwijzen dat je hond wormen heeft, dan krijg je meteen het juiste advies voor een passende kuur om het ontwormen van uw hond uit te voeren.

Hoe werkt het ontwormen van een hond?

Bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak zijn diverse middelen verkrijgbaar waarmee je je hond of kat kunt ontwormen. Dit kan eenvoudig door je dier een ontwormingspasta of tablet te geven. Tegenwoordig smaken middelen om te ontwormen lekker voor hond of kat. De meeste honden laten zich dit ontwormingsmiddel dan ook probleemloos in de bek toedienen. Lukt dat niet, dan kun je het tabletje of de pasta verstoppen in een stukje worst of kaas. Als het langere tijd geleden is dat de hond is ontwormd, dan is het aan te raden na 1 maand nogmaals te ontwormen. Heb je meerdere huisdieren, dan is het verstandig alle dieren tegelijk te ontwormen.

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Het is belangrijk om je hond zeker zo’n 3 á 4 keer per jaar te ontwormen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat verschillende factoren van belang zijn, denk hierbij aan:

  • Leeftijd en gezondheid van je hond
  • Omgeving waarin hij leeft
  • Eventuele specifieke risico’s voor infectie met wormen.

Hieronder staat een tabel hoe vaak je een hond het beste kunt ontwormen:

LeeftijdsgroepHoe vaak ontwormen?
Puppy’sOm de 2-4 weken totdat ze 12 weken oud zijn, daarna om de 3-4 maanden
Volwassen hondenOm de 3-4 maanden

Houd er wel rekening mee dat dit alleen algemene richtlijnen zijn en dat het het beste is om te volgen wat de aanbevelingen zijn van een dierenarts voor het ontwormen van je hond.

Welke soorten wormen zijn er?

Er zijn 5 wormsoorten die het vaakst voorkomen. De meeste wormen komen in de darmen van de hond voor.

Spoelwormen

Spoelwormen komen in Nederland het meest voor. De spoelworm leeft in de dunne darm van honden en katten en kunnen tot zo’n 18 cm lang worden. Volwassen spoelwormen komen nooit via de ontlasting mee naar buiten en zelden bij overgeven van een hond. Daardoor is de spoelworm met het blote oog niet zichtbaar en is de besmetting moeilijk te constateren.

De spoelworm legt wel 200.000 eitjes per dag (!!), maar ook de eitjes zijn niet waar te nemen met het blote oog. De eitjes hebben geen last van temperatuurschommelingen of schoonmaakmiddelen. De eitjes kunnen zelfs enkele jaren in staat blijven een infectie te veroorzaken. Ontwormen van uw hond is dus belangrijk in dit geval.

Besmetting kan plaatsvinden op een aantal manieren:

  • Honden zijn zwervers, zij ontdekken hun omgeving snuffelend, gravend en wroetend. Als een van die plaatsen besmet is kunnen de wormeieren op de neus, vacht of poten terechtkomen. Doordat uw dier zichzelf likt komen de eitjes in het maagdarmstelsel.
  • Door het eten van ‘gastheren’: prooien als vogels en muizen. De wormeitjes ontwikkelen zich in de tussengastheren niet tot volwassen parasieten maar blijven in een soort ruststadium. Als een hond of kat zijn prooi heeft opgegeten komen de eitjes wel tot ontwikkeling.
  • Als eigenaar kunt u wormeneitjes in huis brengen via uw schoenen, kleding etcetera.
Lintwormen

De lintworm leeft ook in de dunne darm van hond of kat. Lintwormen kunnen soms wel meer dan 1 meter lang worden. De lintworm heeft een kop met daarachter veel aparte segmenten gevuld met eitjes. Als ze rijp zijn laat het achterste deel los en kan dan zelfstandig uit de anus kruipen. Deze zijn zichtbaar in de ontlasting of in de haren rond de anus. Deze eitjes zien er uit als rijstkorreltjes.

De ‘schakels’ van een lintworm worden opgegeten door bv. vlooien. Besmette vlooien kunnen weer gegeten worden door hond of kat, maar ook door kinderen, waardoor de besmetting met lintworm plaatsvindt.  Lintwormen worden na het ontwormen van uw hond gedood.

Zweepwormen

Zweepwormen zijn parasieten die vaak voorkomen in de dikke darm van honden; ze zijn dun en 5-7 cm lang. Zweepwormen gebruiken hun mond als een speervormig zwaard waarmee ze in de darmwand steken en deze doorboren. Zweepwormen leven van het vrijkomende bloed en weefselvloeistoffen. Een hond kan zweepwormen krijgen door de besmettelijke eitjes ongewild in te slikken via besmette grond. Vanwege de bijzonder grote weerstand van deze eitjes is het erg moeilijk om ze in de omgeving te bestrijden.

In de darmen van de hond komen de eitjes uit en binnen enkele weken ontwikkelen de larven zich tot volwassen wormen die eitjes leggen. Aangezien de eitjes niet regelmatig worden uitgescheiden, kan de diagnose lastig te stellen zijn en kan er meer dan één onderzoek van de ontlasting nodig zijn. Vanwege hun eetgewoontes kunnen zweepwormen bloederige diarree, gewichtsverlies, bloedarmoede en uitdroging veroorzaken, vooral in het geval van een ernstige besmetting.

Haakwormen

Ook haakwormen voeden zich net als de zweepwormen met bloed en weefselvloeistoffen. Haakwormen leven in de dunne darm. De verspreiding van de haakwormbesmetting en het gemak waarmee een besmetting wordt opgelopen, maakt dit een veel voorkomende wormbesmetting. De haakworm kan ook huidaandoeningen bij mensen veroorzaken. De haakworm komt ook veel voor in subtropische gebieden zoals Midden en Zuid Europa.

Hartwormen

De hartworm komt vooral voor in subtropische gebieden als Midden en Zuid Europa. De hartworm kan tot 25 cm lang worden en meerdere jaren in leven blijven. Hartwormen nestelen zich in het hart en longslagaders. De hartworm kan dodelijk zijn voor een hond of kat. Besmetting vindt plaats via een bepaalde muskiet. Gewone wormenkuren zullen niet aanslaan bij een hartwormbesmetting. Laat voor de vakantie en één maand na terugkomst in Nederland je hond/kat te behandelen met een middel tegen hartworm. Zo voorkom je een hoop ellende.