Beastmode: 4 manieren om je testosteron te verhogen

Een echte kerel barst van het testosteron. Dit mannelijke geslachtshormoon zorg immers voor een hoog energieniveau, baardgroei en grote spieren. Een zware lage zwem maakt dit plaatje compleet.

Een te laag gehalte testosteron gehalte kan helaas ook voorkomen. Dit komt vooral voor wanneer je ouder wordt als man.

De 7 symptomen van de weinig testosteron:

  • Verminderd energie niveau. Je voelt je niet helemaal lekker in je vel
  • Afname van lust en de wil om geslachtsgemeenschap te hebben
  • Verminderde spiermassa en spierkracht
  • Door verminderde spiermassa kan zich extra vetmassa opgeslagen worden. Dit centreert zich vooral rond de buik bij de man. /Bierbuik
  • Lage botdichtheid a.k.a botontkalking
  • Minder lichaamsbeharing (vind je vriendin/vrouw wellicht wel leuk?)
  • Lusteloosheid

Als je denkt dat je testosteron productie te laag is dan kan je dit altijd het beste laten testen. Dit kan je laten doen bij de huisarts. Via een afname van bloed kan de testosteron spiegel getest worden.

Hoe verhoog ik op een natuurlijke wijze mijn testosteronspiegel?

Krachttraining

Krachttraining is de meest effectieve manier om de testosteronspiegel te verhogen. Vooral bij het gebruik van een relatief zwaar gewicht in combinatie met weinig herhalingen. Maak bijvoorbeeld setjes van 5×5 of 5×3.

Daarnaast kan je het beste oefeningen doen die veel secundaire spieren activeren. Denk bijvoorbeeld aan de grote 3: Bench, squat en deadlift. Maar ook bijvoorbeeld optrekken of staande military preses zijn zeer goede oefeningen.

Maak een schema op basis van de bovenstaande 5 oefeningen en voer dit schema 3 dagen in de week uit. Zorg echter wel voor een rust dag. Zo train je 3 keer in de week intensief met een fullbody schema. Blijf wel altijd naar je lichaam luisteren, neem indien nodig een extra rustdag op. Aan een blessure heeft helemaal niemand wat, behalve je fysio of chiropractor.

Vermijd overgewicht

Een verhoogd vetpercentage kan leiden tot een daling van de hormoonspiegel en hormoonproductie. Het is belangrijk om een gezond vetpercentage na te streven. Dit kan bereikt worden door te letten op het aan calorieën dat je tot je neemt dagelijks. Daarnaast heeft cardio na de krachttraining een positief effect op de vetverbranding.

Zorg voor een gezonde levensstijl

Niet alleen een laag vetpercentage maakt deel uit van een gezonde levensstijl. Zorg ook voor gezonde en gevarieerde voeding, voldoende slaap en beperk het drinken van alcohol. Dit gaat uiteraard hand in hand met het beperken van de dagelijkse suiker inname en zorgen dat je voldoende beweegt.

Drink voldoende water

Voor elk proces in het lichaam is voldoende water nodig. Zo ook voor de productie van testosteron. Voldoende water zorgt daarbij ook voor een optimale vetverbranding en zorgt voor een vol gevoel. Dit verlaagt de kans om verleid te worden tot snelle tussendoortjes. Of je nou kraanwater of mineraal water drinkt, dat maakt uit. Thee is daarnaast ook een zeer goede dorstlesser en zorgt voor wat variatie.