Oorzaken en wat te doen tegen een slechte adem?

slechte-adem

Soms heb je het zelf helemaal niet door, maar dan ruik je opeens je eigen adem. Of iemand geeft je ongevraagd een pepermuntje of kauwgom. Niets is vervelender dan dat je uit je mond stinkt of een slechte adem hebt. Vooral wanneer je het zelf weet of dat je constant een slechte adem hebt. Hoe ontstaat een slechte adem en hoe kan je een slechte adem verhelpen?

Oorzaken slechte adem

Voordat we het daarover gaan hebben is het ook handig om te weten wat een slechte adem kan veroorzaken.

 • De volgende veel voorkomende oorzaken zijn bekend:
 • ’s Ochtends na het slapen kun je een slechte adem hebben.
 • Eten van knoflook, uien, kruiden en specerijen
 • Alcohol
 • Roken
 • Sommige medicijnen
 • Slechte mondhygiëne
 • Slechte hygiëne van het kunstgebit
 • Ontstoken tandvlees
 • Aandoening aan de amandelen in de kel
 • Neuspoliepen
 • Een dieet volgen
 • Een slecht sluitende sluitspier tussen slokdarm en maag

7 manieren om een slechte adem te verhelpen

 1. Borstel en floss vaker
 2. Spoel je mond
 3. Schraap je tong
 4. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen
 5. Stoppen met roken
 6. Kauwgom in plaats van pepermunt
 7. Tandvlees gezond houden
 8. Spoel je mond

Het is eenvoudig om slechte adem te verbeteren en tegelijkertijd je tanden en tandvlees gezond te houden. Probeer deze eenvoudige stappen om uw mond fris en schoon te maken. Slechte adem verhelpen doe je zo!

Borstel en floss vaker 

Plaque, de kleverige opeenhoping op je tanden, verzamelt bacteriën die slechte adem veroorzaken. Achtergebleven voedsel draagt ​​ook bij aan het probleem. Poets je tanden minstens twee keer per dag, en flos tenminste een keer. Overdrijf echter het poetsen niet. Als je te hard poetst, kun je je tanden laten slijten, waardoor ze kwetsbaar worden voor gaatjes.

Spoel je mond

Naast het verfrissen van je adem, voegt een mondwater extra bescherming toe door bacteriën te verwijderen. Een frisse mintsmaak kan je een goed gevoel geven. Maar zorg ervoor dat het mondwater dat je kiest de bacteriën doodt die slechte adem veroorzaken. Bedek niet alleen de geur. Spoel dagelijks met mondwater en pak een slechte adem aan bij de bron, het zal je slechte adem verhelpen.

Schraap je tong

De witte laag die zich normaal op je tong vormt, kan een gastheer zijn voor stinkende bacteriën. Om er vanaf te komen poets je je tong zachtjes met je tandenborstel of gebruik een speciale tongschraper.

Vermijd voedingsmiddelen

Vermijd voedingsmiddelen die je adem verslechteren. Uien en knoflook zijn de bekendste voedingsmiddelen. Tanden poetsen nadat je ze gegeten hebt, helpt helaas niet. De stoffen die hun slechte geuren veroorzaken, komen terecht in je bloedbaan en reizen naar je longen, waar je ze uitademt.

Stoppen met roken

Naast het veroorzaken van kanker, kan roken je tandvlees beschadigen, voor vlekken op je tanden zorgen en je een slechte adem bezorgen.

Suikervrije kauwgum

Sla pepermuntjes na het eten over en kauw in plaats daarvan op suikervrije kauwgum. De bacteriën in je mond houden van suiker. Ze gebruiken het om zuur aan te maken. Dit verslijt je tanden en veroorzaakt een slechte adem. Kauw dus liever op suikervrije kauwgom dat stimuleert de aanmaak van speeksel, het natuurlijke afweermechanisme van de mond tegen tandplak en zuur wat tandbederf en slechte adem veroorzaakt.

Hou je tandvlees gezond

Tandvleesaandoeningen veroorzaken slechte adem. Bacteriën verzamelen aan de rand van de tanden, wat een geur veroorzaakt.

Spoel je mond

Je kunt tandbederf en slechte adem krijgen als je niet genoeg speeksel aanmaakt. Als je mond droog is, drink dan overdag veel water. Je kan ook proberen om ‘s nachts een luchtbevochtiger in je slaapkamer te plaatsen om de lucht te bevochtigen.

Raadpleeg je huisarts

Als je slechte adem ondanks al je inspanningen voortduurt, maak dan een afspraak met je huisarts. De huisarts zal controleren of je problemen verband houden met een medische aandoening.

Zoals je ziet is een slechte adem verhelpen vaak zeer eenvoudig.