Hoe knip je de nagels van je hond?

hondennagels-knippen

Als je een hond hebt kun je je afvragen of hondennagels knippen echt noodzakelijk is. Of het nodig is hangt eigenlijk van een aantal zaken af. Van een groot aantal honden hoeft de nagels nooit geknipt te worden. Als je hond veel loopt op een harde ondergrond zal je minder vaak in actie moet komen. Hondennagels knippen doe je dan niet zo vaak.

Omdat het hondennagels knippen voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid zal zijn is voorzichtigheid geboden. Nagels van een hond bevatten bovenin een stuk leven waar je niet in moet knippen. Als je dit wel doet is het zeer pijnlijk voor de hond. Bovendien zal het dan flink bloeden.

Wanneer zijn de nagels van je hond te lang?

Dit is heel moeilijk om te bepalen maar ook weer geen “rocket science”. Als de nagels van je hond de grond raken als hij of zij rechtop staat is het tijd om te gaan knippen. Soms zie je dat de tenen van de hond zelfs iets omhoog worden geduwd door de te lange nagels. Op onderstaand plaatje kun je zien op welke plek je moet knippen en waar het leven in de nagel zit.

Bij witte nagels zie je een roze gloed door de nagel heen. Dat is het leven binnenin de nagel. Bij zwarte nagels is het leven minder goed te onderscheiden. Het is dan aan te raden te beginnen met de lichter gekleurde zwarte nagels waarbij je het leven vaak wel kunt onderscheiden. Hierdoor krijg je een beetje het gevoel hoe je het knippen moet doen en op welke plek in je de nagel je moet knippen.

Bij witte nagels zie je een roze gloed door de nagel heen. Dat is het leven binnenin de nagel. Bij zwarte nagels is het leven minder goed te onderscheiden. Het is dan aan te raden te beginnen met de lichter gekleurde zwarte nagels waarbij je het leven vaak wel kunt onderscheiden. Hierdoor krijg je een beetje het gevoel hoe je het knippen moet doen en op welke plek in je de nagel je moet knippen.

Zorg dat je hond kalm is

Ga je hondennagels knippen dan is het belangrijk dat je hond kalm is. Zo niet dan moet je de hond eerst kalmeren. Op deze manier kun je het knippen rustig uitvoeren. Het is de bedoeling dat de hond gaat wennen aan het feit dat je aan zijn poten en zijn nagels zit.

Het is het beste om de hond hier al op jonge leeftijd aan te laten wennen en in zijn jeugd veel aan pootjes te aaien en de nagels ook aan te raken.

Je knipt de nagels dan nog niet maar je laat de hond puur wennen aan het feit dat je aan zijn pootjes zit. De hond zal dit gaan associeren met een goed gevoel en zal het niet als intimiderend ervaren. In een latere fase laat je ook af en toe eens de nageltang zien zonder te knippen. De hond raakt op deze manier bekend met de nageltang.

Stappen bij het hondennagels knippen

  • Leg de hond comfortabel neer
  • Pak de poot van je hond rustig vast
  • Pak met duim en wijsvinger de nagel vast die je wilt gaan knippen
  • Kijk goed naar de nagel of je het “leven” kan onderscheiden van de rest van de nagel. Bij honden met zwarte nagels zal je daar meer moeite mee hebben dan bij witte of doorschijnende nagels. 
  • Blijf te allen tijd beheerst en rustig. De hond merkt dat je zelf ook rustig bent.
  • Knip vervolgens zonder twijfel de nagel als je er zeker van bent dat je de goed plek hebt gevonden. Als je twijfelt zal de hond zijn poot terugtrekken.

Ondanks het feit dat je voorzichtig te werk gaat kan het toch voorkomen dat je in het leven van de nagel knipt. Het zal dan flink gaan bloeden maar het is minder erg dan het lijkt. Het wondje zal snel weer stelpen.

Mocht je nou huiverig zijn om hondennagels te gaan knippen. Er bestaan tegenwoordig ook elektrische nagelvijlen voor honden die net zo effectief zijn.