Carbidschieten: wat is het en hoe doe je dat?

carbidschieten

De overheid had in 2020 besloten dat er een algeheel vuurwerkverbod zou gelden. Dit om de zorg te ontlasten en extra problemen te voorkomen tijdens de coronacrisis.  Oudjaarsavond zonder vuurwerk was voor veel mensen een klap in het gezicht. Carbidschieten mocht dan weer wel en daardoor vroegen steeds meer mensen zich af of ze ook konden gaan carbidschieten. Met het feit dat er in steeds meer plaatsen een vuurwerkverbod geldt, lijkt carbidschieten een mooi alternatief te zijn. Voor veel mensen een onbekend terrein, dus gaan wij uitzoeken wat carbidschieten eigenlijk is en hoe het werkt.

Carbidschieten, mag dat?

De overheid heeft laten weten dat er geen landelijk verbod komt op carbidschieten. Dat is voor de regio’s waar dit al veelvuldig werd gedaan goed nieuws. De verwachting is nu ook dat carbidschieten in de rest van Nederland populair wordt. De kans dat het carbidschieten dus ook verboden zal gaan worden is helaas niet ondenkbaar. Maar zolang het nog kan op oudjaarsavond kan het overwogen worden. Hoe pak je carbidschieten eigenlijk aan? Wat heb je naast een goede melkbus en carbid nog meer nodig? En waar moet je op letten om het zo veilig mogelijk te houden?

Hoe weet je of een melkbus geschikt is? 

Carbidschieten wordt van oudsher gedaan met behulp van een melkbus. Toch is niet iedere melkbus hiervoor geschikt. Daarom is het belangrijk om de melkbus eerst goed te controleren, alvorens je deze gebruikt. Zo kun je een onveilige situatie voorkomen. Let in elk geval op de volgende punten: 

  • Controleer de bus op mogelijke gaten. Wanneer er gaten langs de randen zijn, dan kan dit een onveilige situatie veroorzaken en zal het carbidschieten sowieso ook minder goed lukken.
  • Wil je een melkbus kopen? Maar is deze compleet geverfd? Hou er dan rekening mee dat hier vaak veel gaten in aanwezig zijn, maar soms zijn deze gaten of scheuren enkel dichtgestopt met stopverf. Dat is niet veilig.
  • Tegenwoordig kan je ook heel veel kunststof en aluminium melkbussen vinden. Deze zijn ook niet geschikt voor carbidschieten. Koop daarom altijd een melkbus van staal, zodat je weet dat de kwaliteit goed is. Een verkeerde melkbus kopen kan levensgevaarlijk zijn, dus daarom is het belangrijk om de melkbus met uiterste zorg te kopen.
  • De bodem van de melkbus moet stevig genoeg zijn. Dit kun je goed controleren door met een hamer hard op de onderkant van de bus te slaan. Als je er niet doorheen slaat, dan is hij sterk genoeg om te gebruiken voor carbidschieten. 

Maak je tuin vrij van ongedierte 

Carbidschieten in de tuin? Dan wil je natuurlijk niet gehinderd worden door ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan mollen. Deze wil je niet alleen met oudjaarsavond liever niet in de tuin hebben, maar eigenlijk het hele jaar door niet. Gelukkig is een mol vangen tegenwoordig een gemakkelijker geworden, doordat er veel meer mogelijkheden zijn om een mollenprobleem in de tuin snel en effectief aan te pakken. Er zijn zowel diervriendelijke methodes als definitievere manieren om van de mol af te komen. Zo is een mollenklem zelf in de tuin plaatsen misschien minder diervriendelijk, maar wel zeer effectief. 

Carbid, wat is dat?

Carbid is een gesteente dat een gas (Ethyn) vrijgeeft als het nat wordt. Calciumcarbide. Door het carbid in een melkbus te stoppen, nat te maken en de melkbus dan af te sluiten met een deksel of een bal van plastic, wordt de druk door het gas opgebouwd in het vat totdat het deksel of de bal er met een knal afschiet na ontsteking. Het ontsteken is een secuur werkje. Geheel ongevaarlijk is het ook niet. Ook carbidschieten kan uiteraard letsel veroorzaken en hulpposten tot overlast zijn. Voordat je besluit te experimenteren moet je echt verschillende filmpjes bekeken hebben om te zien hoe het werkt, welke stappen je moet doorlopen en wat de risico’s zijn. Er zijn dingen die je niet moet doen. Er zijn dingen die je wel moet doen. Zoals het dragen van oorbeschermers, dat is nodig. Knallen kunnen je trommelvliezen beschadigen. 

Hoe werkt carbidschieten?

Een regio waar erg veel aan carbidschieten wordt gedaan is de gemeente Staphorst. Om die reden heeft de gemeente een tijdje terug een filmpje opgenomen met instructies hoe je veilig kunt carbidschieten.

Deksel melkbus schiet weg

Omdat het deksel van een melkbus eraf schiet kan dit mensen verwonden zwaar verwonden. Mensen die ervaren zijn met deze carbidschiet-traditie, weten dat ze de deksel met een touw van 10 meter of langer moeten vastzetten, anders is het deksel onvindbaar.