Ice Bucket Challenge: wat was dat ook alweer?

ice-bucket-challenge

Ice Bucket Challenge werd bedacht door o.a. Corey Griffin. Griffin, die in augustus 2014 verdronken is, wilde met de Ice Bucket Challenge aandacht vragen voor de ziekte ALS. Dit is meer dan succesvol gebleken. Wereldwijd deden al honderdduizenden mensen mee aan de Ice Bucket Challenge. Wat was het ook alweer en werkt het?

The Ice Bucket Challenge werkt heel simpel. Je nomineert elkaar via Youtube of Facebook om deel te nemen aan de uitdaging. Je moet eerst een emmer ijskoud water over jezelf heen gooien. Dat film je, zodat je bewijs hebt dat je echt meegedaan hebt. Vervolgens zet je het filmpje op YouTube, dan op Facebook of op een andere plek online, en daarna nomineer jij weer (jn het filmpje) 3 anderen door hen uit te dagen om ook een emmer ijskoud water over zich heen te gooien, met een tag onder je filmpje. Op deze manier gaan steeds meer mensen meedoen aan (in dit geval) The Ice Bucket Challenge. En omdat het onder ogen van zoveel mensen komt wordt er wereldwijd aandacht gegeven aan de ziekte ALS. Er worden ook om donaties gevraagd, want dat is de uiteindelijk bedoeling: geld ophalen voor meer onderzoek naar ALS.

Hoe kon je meedoen aan de Ice Bucket Challenge?

Je moest genomineerd worden door een van je vrienden of kennissen. Zij plaatsten hun filmpje op YouTube en verspreiden het waarschijnlijk via sociale media zoals Facebook of Twitter.

  • Iedereen die meedoet aan de Ice Bucket Challenge moet in principe 10.- doneren aan het ALS-onderzoek fonds. Als je de challenge weigert zou je 100,- moeten betalen. Dat vind ik persoonlijk onsympathiek maar ik neem aan dat je nergens aan vastzit. Je kunt dus naar ik aanneem ook gewoon meedoen aan de uitdaging als je geen geld overmaakt naar het goede doel. Maar het ALS-fonds zal hier wel veel geld door hebben binnen gekregen want er zijn altijd mensen die wel bereid zijn om wat geld te geven aan goede doelen.
  • Je moet nadat je uitgedaagd bent om mee te doen binnen 24 uur je filmpje online hebben staan
  • Je moet in je filmpje een emmer (ijs)koud water over jezelf heen gooien
  • Je moet, terwijl je dus nog na staat te druppelen, drie volgende mensen nomineren om de Ice Bucket challenge ook binnen 24 uur aan te gaan

Beroemdheden die meededen aan de Ice Bucket Challenge

Ook aardig wat beroemdheden werden uitgedaagd om mee te doen aan de Ice Bucket Challenge. Er werden er heel veel genomineerd, maar lang niet iedereen deed mee. Bekijk het filmpje van 50 beroemdheden die op hun eigen manier meededen.

Kijk vooral eens rond op YouTube want werkelijk iedereen deed mee aan de challenge.

Wat heeft het voor nut?

Voor The Ice Bucket Challenge wordt verwacht van jou dat je een emmer koud water over jezelf heen gooit. De lol is waarschijnlijk dat je kunt zien hoe allerlei mensen wereldwijd een nat pak halen, en ondanks dat het allemaal een beetje flauw is, zijn er toch ontelbare mensen die het leuk vinden om er aan mee te doen. Maar het werkelijke doel achter de actie is dat je geld overmaakt naar het ALS-onderzoek. Hoeveel mensen dat doen is niet bekend, maar een deel zal altijd wel wat overmaken, dus het fonds zal hier veel geld mee hebben binnengehaald. Het komt veel voor dat mensen wel meedoen aand e challenge maar geen geld overmaken. Dat is logisch want je kunt mensen niet dwingen geld te betalen door ze te nomineren om geld over te maken, en als ze dat niert doen ted wingen om zelfs 100,- te betalen. Als je meedoet en geen geld overmaakt is dat dus geen ramp. Je zorgt op die manier namelijk toch voor meer bekendheid voor de ziekte ALS en je helpt mee de challenge gaande te houden.

Corey Griffin overleden

Corey Griffin, een van de bedenkers van de Ice Bucket Challenge, overleed in augustus 2014 nadat hij van een gebouw het water in was gedoken. Het gebouw werd vaker als een springplank gebruikt, maar deze keer ging er blijkbaar iets verschrikkelijk mis. Corey verdronk. De avond daarvoor had hij nog 100.000 dollar opgehaald voor onderzoek naar de ziekte ALS.