De geschiedenis van de sneaker

geschiedenis-sneaker

Sneakers zijn niet meer weg te denken uit ons huidige modebeeld. Wie denkt dat dit populaire model nog maar kort bestaat, heeft het echter volledig mis. Al ruim een eeuw geleden ontstond de massaproductie van deze populaire schoen. Merken als Nike en Asics bestonden zelfs nog niet eens. In dit artikel geven we je een kort overzicht van de geschiedenis van dit atletisch schoeisel.

Het ontstaan van Sneakers. Om terug te gaan naar de oorsprong van het schoeisel dat tegenwoordig onder jong en oud zo populair is, moeten we naar het einde van de 19e eeuw. Het Amerikaanse bedrijf U.S Rubber Company ontwikkelde het plan om een nieuw soort schoen te maken met een zool van rubber en de bovenkant van canvas. Als naam werd ‘Keds‘ bedacht. In 1908 verscheen vervolgens het eerste exemplaar op de markt waarna men in 1917 startte met de massaproductie van het nieuwe modeproduct.

Converse

All-Stars is misschien nog wel het meest bekende merk bij dit soort schoeisel. De producent hiervan begon ook al aan het begin van 20e eeuw met het ontwikkelen. De eerste All-stars werden eigenlijk gemaakt als basketbalschoen. Dat was in die tijd heel bijzonder aangezien het basketbal nog helemaal niet zo populair was als vandaag de dag. Basketbalspeler Chuck Taylor verbond zijn naam aan het nieuwe product en wist Converse All-Stars zo te promoten dat steeds meer mensen ze gingen dragen. In 1921 werd de handtekening van Taylor toegevoegd aan het logo, iets dat we vandaag de dag nog steeds kunnen terug zien.

Europa All-Star

Het duurde niet heel lang voordat hetzelfde schoeisel zijn intrede in Europa deed. Enkele jaren later openden de broers Rudolf en Adolf Dassler samen een schoenenfabriek in Duitsland. De twee broers kregen brachten het product hier op de markt. Tientallen jaren later kregen ze echter ruzie met elkaar. Adolf Dassler ging alleen verder met het bedrijf en gebruikte als naam voor zijn bedrijf het begin van zijn voornaam en het begin van achternaam. Hierdoor ontstond het bekende merk Adidas. Zijn broer begin een eigen schoenenfabriek en hier ontstond later het merk Puma uit. Beiden zijn uitgegroeid tot populaire sneaker merken die door vele mensen wereldwijd worden gedragen.

Michael Jordan

Sneakerschoenen werden in de eerste vijftig jaar na het ontstaan voornamelijk gebruikt als sportschoenen. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er echter steeds meer jongeren die de schoenen als fashion zagen en voor we het goed en wel in de gaten hadden waren ze ontzettend hip. De sneakerproductie kreeg nog een veel grotere boost toen topbasketballer Michaal Jordan in de jaren tachtig een contract afsloot met Nike. Hij kreeg een eigen model: de ‘Air Jordan‘ en de rage rondom het schoeisel ontstond toen pas echt. Overigens is de sneaker die speciaal voor deze basketballer ontworpen werd, vandaag de dag nog steeds het meest populaire model onder jong en oud!