Wie was Jack the Ripper?

jack-the-ripper

In 2014 werd de identiteit van Jack the Ripper bekendgemaakt, na DNA-onderzoek op een sjaal van een van zijn slachtoffers. In 1888 vermoordde de seriemoordenaar vijf prostituees in een tijdsbestek van enkele maanden. Een sjaal die bewaard is gebleven en die aan een van de slachtoffers toebehoort heeft, bevatte het DNA van de moordenaar.

Jack the Ripper was een Poolse immigrant. Zijn naam was Aaron Kosminski, een Joodse immigrant die uit Polen was weggevlucht voor de Russen. Hij was echter schizofreen. Een ziekte die niet goed behandeld kon worden in die dagen. Daarom leed hij aan wanen. Hij werkte als kapper in Londen en was waarschijnlijk geen onknappe verschijning. Hij had een donkere snor en zwart haar, donkere ogen en, volgens een gereconstrueerde politiefoto uit 2006, een knap gezicht.

DNA op sjaal

Een sjaal die naast slachtoffer Catherine Eddowes werd gevonden, en later door een politieman mee naar huis werd genomen als cadeau voor zijn vrouw, bevatte sinds 1888 nog altijd bloedsporen. Een zakenman kocht de sjaal op een veiling en besloot zelf DNA onderzoek te laten verrichten door een van ‘s wereld experts op het gebied van verouderd DNA materiaal. Uiteindelijk bleek er niet alleen DNA van Catherine Eddowes op de sjaal te zitten, maar ook sperma. De onderzoekers wisten ook daar een DNA profiel uit samen te stellen. Dit DNA profiel werd weer vergeleken met afstammelingen van de verdachten die in 1888 bovenaan de lijst stonden. Zodoende bleek dat er een match was met Aaron Kosminski.

Wie was Aaron Kosminski, Jack de Ripper?

Aaron Kosminski was een Poolse joodse man die uit Polen naar Londen was gevlucht. Hij werkte als kapper in Londen, en leed aan paranoïde wanen wegens schizofrenie. Ten tijde van de moorden zagen de rechercheurs in die tijd in hem al een mogelijke dader van de moorden in Whitechappel. Achteraf valt alles meer op zijn plaats. Op een muur werd in de omgeving waar een van de prostituees vermoord was werd op een muur met krijtletters de volgende boodschap aangetroffen:

‘The Juwes are not the men that will be blamed for nothing.’

De tekst was op een muur geschreven met kalk of krijt. Omdat het in een buurt was waar veel Joodse mensen woonde, en er ook sprake was van antisemitisme, besloot de politie de tekst van de muur te wissen voordat het licht werd. Ook besloot hij dat er geen foto van de tekst gemaakt mocht worden, om anti-Joodse rellen te voorkomen. Een cruciale fout, want essentieel bewijsmateriaal werd hierdoor voorgoed gewist. Later waren de meningen zelfs verdeeld over de precieze tekst die op de muur had gestaan. Achteraf is het zeer waarschijnlijk dat de tekst inderdaad door Kosminki op de muur was geschreven. Hij was immers joods en hij was gevlucht voor antisemitisme in Polen.

Aaron Kosminski was 23 jaar toen hij de moorden gepleegd moet hebben. Hij werd op 11 september 1865 geboren in Polen, zijn volledige naam was Aaron Mordke Kozminski. Hij vluchtte in 1880 met zijn familie naar Engeland om aan antisemitisme te ontkomen. Hij werkte als kapper in Whitechappel en East End. De moorden werden in dit deel van Londen gepleegd. Hij stond bekend als een vrouwenhater, en geesteszieke man. In 1891 werd hij opgesloten in een gekkenhuis, waar hij stierf op 24 maart 1919.

Mitochondriale DNA-bewijs

Zakenman Edward Russel zegt het bewijs geleverd te hebben dat Kozminski Jack de Ripper was, met mitochondriale DNA-bewijs. Vooralsnog lijkt niemand het tegen te spreken, hoewel de mitochondriale DNA-test methode nog niet officieel erkend zou zijn.