Welk boortje heb ik nodig voor welk materiaal?

welk-boortje-nodig

Boren met het juiste boortje is erg belangrijk voor een goed resultaat. Ook is het belangrijk om het juiste toerental te kiezen. Als vuistregel kan je aanhouden: bij dunnere boortjes gebruik je een hoger toerental en bij harder materiaal een lager toerental. De keuze van het boortje is afhankelijk van het materiaal dat je wilt bewerken.

Boren in hout en andere zachte materialen

Boren in hout, plaatmateriaal en zachtere kunststoffen kan met een houtspiraalboor. Deze wordt ook gewoon houtboor genoemd. Een houtboor heeft een scherpe centreerpunt, waarmee je de houtboor exact kunt plaatsen. Voor het boren van grotere gaten kunt u een speedboor gebruiken. En als je echt grote gaten wilt boren, dan kan je een gatenzaag gebruiken. Voor het boren van ronde gaten met een vlakke bodem (vaak gebruikt voor scharnieren) is een forstnerboor geschikt. Deze wordt ook wel scharniergatboor genoemd.

Boren in metaal

Voor het boren van metaal zijn HSS boren geschikt. HSS is de afkorting van High Speed Steel. Er worden ook HSS boren geleverd met een speciale coating. HSS Titanium boren hebben een aanzienlijk langere levensduur dan ‘gewone’ HSS boren. HSS Cobalt boren hebben de beste combinatie van sterkte, hittebestendigheid en slijtvastheid. Met HSS Cobalt boren kan je zelfs in RVS en gietijzer boren. Bij het boren in hardere metalen zorgt het koelen van de boor voor een mooier boorresultaat en langere levensduur van de metaalboor.

Boren in steen en beton

Steenboren hebben een kop in de vorm van een beitel. Dit helpt om door de steen heen te komen en zorgt ervoor dat gruis afgevoerd wordt. Voor het boren in beton is de beitelvormige kop voorzien van carbide. Steenboren en betonboren worden geleverd met verschillende bevestigingsmogelijkheden. De bevestiging aan de boormachine wordt ook wel opname genoemd. Zo zijn er boren met een ‘gewone’ cilindrische schacht. Er zijn boren met een zeskantaansluiting, zodat je deze makkelijk kunt wisselen. Boorhamers zijn vaak voorzien van een SDS plus of SDS max aansluiting.

Boren in glas

Glasboren zijn voorzien van een speervormige punt. Glasboren moet op een zeer lage snelheid gebeuren. En zorg ervoor dat het glas volledig ondersteund wordt door een platte ondergrond. Voor koeling en smering kan eventueel terpentine worden gebruikt.