Hoe maak je een goede CV? En waar moet je op letten?

cv-belangrijk

Iedereen die serieus aan zijn carrière werkt heeft weleens een CV opgesteld. Maar wat soms wordt vergeten is dat een goed CV onmisbaar is voor een geslaagde sollicitatie, los van het feit of je dan wel of niet wordt aangenomen. Hier vind je een overzicht van fouten in een CV die vaak voorkomen. Waar moet je op letten en welke stommiteiten moet je beslist niet begaan.

Een CV met fouten verkleind je kansen dus is het belangrijk om dit artikel door te nemen.

Controleer je CV

Wil je professioneel overkomen bij het benaderen van jouw droom vacatures, dan moet je er wel voor zorgen dat je taalgebruik ook professioneel overkomt. Het staat uitermate slordig als er taal- of typefouten in je CV voorkomen. Zeker voor functies waar een goede taalvaardigheid wordt vereist zijn zinnen met spelfouten dodelijk.

Laat je CV dus altijd nalezen door iemand anders. Bijvoorbeeld door je ouders of vrienden, maar het liefst iemand die een goede taalvaardigheid heeft. En gebruik de spellingcheck die op elke computer zit. Ook als je denkt de Nederlandse taal goed te beheersen, fouten zijn menselijk en een typefoutje is snel gemaakt. Print je CV ook altijd eerst uit en lees hem na voordat je hem (digitaal) verstuurt. Op papier ontdek je eerder typefouten dan wanneer je van het beeldscherm leest.

1e persoon enkelvoud

CV’s moeten in de eerste persoon enkelvoud geschreven zijn. Je vertelt immers iets over jezelf. Hou het persoonlijk en schrijf geen zinnen als: ‘Mark is commercieel sterk en zeer creatief, hij heeft een pro-actieve houding en toont veel initiatief.’ Verander zulke zinnen in: ‘Ik ben creatief sterk en zeer communicatief aangelegd…’

Wees niet te saai

Een CV hoeft beslist geen stijve en saaie stijl te hebben, een beetje luchtig mag best. Maar maak het niet te bont. Een te familiaire stijl kan averechts werken. Maak dus geen zinnen als: ’rest mij te vermelden dat ik per direct beschikbaar ben en graag een kopje thee kom drinken zodat ik deze sollicitatie kan toelichten…’ Een werkgever wil (afhankelijk per branche ) voornamelijk spontane, levendige personen en geen saaie piet.

Wees niet te humoristisch

Wees niet te saai, maar overdrijf het niet als humor een sterke kant van je is. Je mag dit natuurlijk best wel vermelden in je CV. Het is immers een kwaliteit die erg gewaardeerd wordt. Maar zeg dit dan wel op een zakelijke informatieve manier bij je persoonlijke profiel (bijvoorbeeld: ‘uit de reacties van mijn omgeving blijkt dat ik veel humor heb’). Ga beslist geen grapjes lopen maken in de tekst van je CV zelf. Nogmaals: een beetje luchtige stijl mag best, maar het is geen moppentrommel.

Maak je CV niet te lang

Je komt soms een CV tegen die uit maar liefst een pagina of vier, vijf pagina bestaat. Degene die een lange CV schrijft, denkt misschien dat hij op deze manier duidelijk maakt dat hij veel kan en veel ervaring heeft, maar de kans dat een recruiter zijn CV überhaupt in zal kijken is bijzonder klein. Een recruiter krijgt per sollicitatie soms wel honderden brieven en wil in één oogopslag kunnen zien of iemand geschikt is of niet. Hij heeft absoluut geen tijd voor ellenlange autobiografieën. Duidelijk maar kort is het beste. Vind je het lastig om bepaalde stukken tekst te schrappen? Laat dan een vriend of familielid in de huid van een recruiter kruipen en vraag wat overbodig is. Probeer het op maximaal twee A4’tjes te krijgen.

Opbouw van een CV

Veel werkzoekenden maken een puinhoop van de opbouw van hun CV en zetten de werkervaringen kris kras door elkaar – zonder logische opbouw. Het beste is om een omgekeerd chronologische volgorde aan te houden. Hier zet je als eerste je meest recente werkervaring neer – deze is immers vaak het belangrijkst. Daaronder de op een na meest recente en zo verder. Op die manier kan de recruiter gemakkelijk de opbouw van je arbeidsverleden zien.

Maar ook voor de overige zaken zoals opleiding en personalia geldt: zorg voor een logische opbouw en overzichtelijke structuur. Een veelgemaakte fout is het neerzetten van de verkeerde gegevens over naam, adres, woonplaats. Of zelfs het ontbreken van enkele belangrijke gegevens komt wel voor. Bedenk altijd dat de recruiter jou helemaal niet kent en niet van plan is bij verkeerde gegevens te achterhalen wat de juiste dan wel zijn. Zorg er dus voor dat je alle nodige gegevens noteert en zonder fouten. Vooral bij een e-mailadres neemt het nogal nauw wat betreft de punten en de letters.