Zelf een Airbnb beginnen, hoe doe je dat?

airbnb-beginnen-hoe

Airbnb beginnen. Hoe pak je dat aan? Heb je een kamer over of zelfs een deel van je woning, dan is er de mogelijkheid om zelf je eigen Airbnb te beginnen. Om zelf een Airbnb te beginnen heb je minimaal woonruimte nodig die jij wettelijk verhuren mag. Dit kan een kamer zijn in je eigen huis die niet wordt gebruikt. Om een Airbnb te beginnen moet je rekening houden met een bepaald aantal zaken. Welke zijn dat?

Begin vandaag nog je eigen Airbnb en verdien geld door het verhuren van een kamer of woonruimte. Je kunt alleen een Airbnb beginnen als je gerechtigd bent om de ruimte verhuren. Je verhuurt de kamer of studio aan toeristen die een (of meerdere) dagen en nachten in jouw stad of dorp willen verblijven. Airbnb in de regio Amsterdam zijn erg populair, zelfs zo dat de hoofdstad de regels enorm heeft moeten aanpassen. Er kwamen teveel toeristen en men vond dat er teveel Airbnb’s waren. Daarom zijn de regels van gemeentes in de nabij omgeving van grote steden vaak heel soepel. Een Airbnb beginnen is voor iedereen met beschikbare verhuurruimte mogelijk. Waar moet je beginnen?  Maak nu eerst een account aan bij Airbnb.

Hoe begin je met Airbnb?

Heb je een eigen huis en wil je geld bijverdienen door te verhuren via Airbnb? Maak dan direct een account aan en begin binnenkort met verhuren. Een account aanmaken bij Airbnb is niet moeilijk. Je vult je gegevens in en als je er klaar voor bent voeg je foto’s van de accommodatie toe. Vaak is dit een kamer in je eigen huis. Woon je in een huurhuis dan mag je geen kamers verhuren, omdat je daarvoor geen toestemming zal krijgen van je huisbaas. Heb je echter een eigen huis, dan kan het wel.

Meld de Airbnb aan bij je gemeente

Om een Airbnb te verhuren moet je de gemeente op de hoogste stellen. Elke gemeente hanteert (iets) andere regels maar als je niet in een van de grote steden woont zijn deze regels over het algemeen duidelijk en mild. Het is wel belangrijk om bij je gemeente te informeren naar de regels. Hou je aan die regels. Bel dus je gemeente en vraag naar de regels, maar maak ook meteen bekend dat je en Airbnb begint. Vaak zijn gemeente blij met je initiatief want elke gemeente heeft graag toeristen. Toereisten leveren geld op omdat ze (een deel van) hun uitgaven ook in de gemeente gaan doen. Een van de regels waar jij je aan moet houden is het bijhouden van een nachtregister. Hoe doe je dat?

Nachtregister bijhouden

Een van de verplichtingen die je hebt als je aan toeristen via Airbnb een kamer (of kamers) verhuurt, is het bijhouden van een zogenaamd nachtregister. Heel erg moeilijk is dit niet. Maak een formulier waarop je gasten kunnen invullen:

 • naam en achternaam
 • geboortedatum
 • woonadres
 • land van herkomst
 • geboorteplaats/land
 • ID nummer

Moeten toeristen via Airbnb hun ID laten zien?

Vraag mensen altijd om hun ID bij aankomst en vergelijk dit met de gegevens op je nachtregister. Vergelijk ook hun foto met hun uiterlijk. Uiteraard is de kans heel groot dat dit altijd allemaal in orde is, maar het is wel belangrijk dat je deze gegeven bijhoudt. Je bent verplicht een nachtregister bij te houden dus vergeet het niet. Iemand zonder ID mag officieel niet bij je overnachten in een Airbnb.

Toeristenbelasting

Ook ben je verplicht je gasten van Airbnb om toeristenbelasting te vragen. Toeristen betalen (prijs 2018) 1,05 per persoon, per nacht. Mogelijk kan dit bedrag per gemeente verschillen, maar het bedrag kan ook landelijk vastgesteld worden en jaarlijks verhoogd worden. Blijft iemand dus 10 nachten met twee personen, dan betalen zij samen tweemaal 1,05 per nacht. Voor twee personen zou dat dan zijn: 21,00 euro voor tien nachten. Veel mensen die gebruikmaken van Airbnb blijven echter maar een paar nachten.

Veiligheid Airbnb

Je Airbnb moet veilig mogelijk zijn voor gasten. Daarom ben je verplicht goed werkende rookmelders op te hangen en indien van toepassing ook een koolmonoxide melder. (Bijvoorbeeld als er gebruikgemaakt wordt van een gaskachel of geiser. Ook moet er een brandblusser in de ruimte aanwezig zijn en duidelijke instructies over hoe toeristen het pand kunnen verlaten in noodgevallen. Zorg verder voor een lijstje met belangrijke nummers zoals alarmnummer 112, het nummer van de brandweer, ziekenhuis, huisarts, enzovoorts. Zorg dat je de instructies in alle talen opschrijft, maar minimaal in Engels, Duits, Frans en Nederlands.  Je gasten moeten immers weten hoe ze in noodsituaties het huis zo snel mogelijk kunnen ontvluchten. 

Foto’s maken voor je Airbnb kamer

Als je een kamer wilt verhuren via Airbnb, heb je mooie foto’s nodig. Richt daarom de ruimte eerst zo leuk mogelijk in, maak het bed op en neem dan foto’s. Zo krijgen toeristen een goed beeld van wat jouw Airbnb te bieden heeft. Zet alles op de foto, zodat mensen zo min mogelijk vragen hebben. Het bed, de wastafel, eventueel een werkplek of andere ruimtes. Zorg dat de foto’s er fris en uitnodigend uitzien en zet ze dan pas online op jouw eigen advertentie bij Airbnb.

Laat je huisdieren toe in je Airbnb?

Toeristen zijn soms op zoek naar een Airbnb waar huisdieren zijn toegestaan. Als jouw verhuurbare ruimte geschikt is voor huisdieren, kun je overwegen dit aan te geven. Hou er wel rekening mee dat huisdieren extra overlast kunnen veroorzaken voor je buren. Geblaf van honden of gemiauw van katten zijn geen pretje om naar te luisteren.

Hoeveel mensen per Airbnb?

Als je een Airbnb of Bed & Breakfast runt, reken je via Airbnb een bepaald bedrag per nacht. Je kunt bijvoorbeeld slechts een kamer verhuren voor twee personen, of een hele studio voor meer dan twee personen. Als er meer mensen in een ruimte kunnen logeren, is de kans groot dat je ook meer verdient per nacht. Je kunt bij Airbnb bijvoorbeeld aangeven hoeveel geld men per nacht meer betaalt voor de kamer of het appartement. Een appartementje waar plaats is voor drie personen kan al snel 80,- per nacht opleveren. Het is afhankelijk van de staat van het appartement en natuurlijk van de ligging. Heb je ruimte huur in de hoofdstad of een andere grote stad, dan kun je meer geld per nacht rekenen, Heb je een mooie kamer te huur nabij zee, zal je vooral in de zomer veel geld kunnen verdienen per nacht. Je betaalt netjes belasting over Airbnb inkomsten. Ook al zijn de regels hier nog steeds niet erg duidelijk over, je moet de verdiensten wel opgeven. Ook betaal je dus toeristenbelasting, zoals eerder genoemd.

Kosten maken voor Airbnb

Om een Airbnb te beginnen maak je ook wat kosten. Dingen die je waarschijnlijk aan moet schaffen zijn:

 • verbanddoos
 • brandblusser
 • rook- en koolmonoxide melder
 • schone dekbedhoezen
 • zeepjes
 • extra bestek
 • kopjes, bekers, en dergelijke
 • wellicht een paar bedden

Bewaar de bonnetjes en hou de administratie bij van de uitgaven. Deze kunnen van pas komen voor je belastingaangifte.