Last van bedwantsen? 7 tips om bedwantsen te bestrijden

last van-bedwantsen-bestrijden

Bedwantsen kunnen je huis ongemerkt binnenkomen via bagage, kleding, gebruikte bedden en banken en andere items. Hun platte lichaampjes maken het mogelijk dat ze in kleine ruimtes passen, ongeveer ter breedte van een bankpas. Ze hebben geen nesten zoals mieren of bijen, maar leven in groepen in verstopte plekken. Hun oorspronkelijke schuilplaatsen zijn meestal in matrassen, boxsprings, bedframes en hoofdeinden, waar ze gemakkelijk toegang hebben tot mensen om ‘s nachts te kunnen gaan bijten.

In de loop van de tijd kunnen ze zich echter door de slaapkamer verspreiden en in een spleet of beschermde plaats terechtkomen. Ze kunnen zich ook verspreiden naar nabijgelegen kamers.

Omdat bedwantsen alleen van bloed leven, is het geen teken van vuiligheid als ze zich in je huis bevinden. Ze komen namelijk ook voor in superschone huizen en hotelkamers.

Wanneer zijn bedwantsen actief?

Ze zijn voornamelijk ‘s nachts actief en bijten mensen meestal in slaap en ze voeden zich door de huid te doorboren en bloed af te tappen. De insecten voeden zich binnen drie tot tien minuten helemaal vol, en kruipen dan ongemerkt weg.

Wat als bedwantsen bijten?

De meeste beten van bedwantsen zijn in het begin pijnloos, maar worden leveren later een zeer jeukerig gevoel op. In tegenstelling tot vlooienbeten hebben de beten geen rode vlek in het midden.

Mensen die zich niet realiseren dat ze een bedwants besmetting hebben, kunnen de jeuk en striemen toeschrijven aan andere oorzaken, zoals muggen. Om bedwants beten te bevestigen, moet je de beten zelf vinden en identificeren.

Tekenen van besmetting door bedwantsen

Als je wakker wordt met jeukende lichaamsdelen die je niet had toen je ging slapen, heb je misschien bedwantsen. Vooral als je een bed of ander gebruikt meubilair in gebruik nam rond de tijd dat de beten begonnen. Tekenen dat j ze heeft, zijn onder andere:

 • Bloedvlekken op je lakens of kussenslopen
 • Donkere of roestige plekken op lakens en matrassen, nachtkleding en muren
 • Een muffe geur van de geurklieren van de insecten
 • Als je een besmetting vermoedt, verwijder dan al het beddengoed en controleer het zorgvuldig op tekenen van de insecten of hun uitwerpselen. Verwijder het hoeslaken van de boxsprings en onderzoek de naden in de houten omlijsting. Trek de stof terug waar deze wordt geniet in het houten frame.

Controleer ook het gebied rond het bed, inclusief in boeken, telefoons of radio’s, de rand van het tapijt en zelfs in stopcontacten. Controleer je kast, want bedwantsen kunnen zich hechten aan kleding. Als je niet zeker bent over tekenen van bedwantsen, bel dan een verdelger, die weet waar je op moet letten.

7 tips om bedwantsen te bestrijden

Het bestrijden van bedwantsen doe je door te plekken waar ze (kunnen) leven schoon te maken.

Dit zou het volgende moeten omvatten:

 1. Reinig beddengoed, linnengoed, gordijnen en kleding in warm water en droog ze op de hoogste droogstand.
 2. Gebruik een harde borstel om matras-naden te schrobben om bedwantsen en hun eieren te verwijderen voor het stofzuigen.
 3. Stofzuig je bed en omgeving extra vaak. Na het stofzuigen de stofzuigerzak onmiddellijk in een plastic zak doen en buiten in de vuilnisbak doen.
 4. Sluit de matras of boxspring een nauwsluitende hoes met ritssluiting om te voorkomen dat bedwantsen binnendringen of ontsnappen. Bedwantsen kunnen wel een jaar lang zonder voeding leven, dus houdt de hoes minimaal een jaar op je matras om ervoor te zorgen dat alle insecten in de matras dood zijn.
 5. Repareer scheuren in gips en plak behang, zodat bedwantsen zich daar niet kunnen verbergen.
 6. Weg met alle rommel rond het bed.
 7. Als je matras is geïnfecteerd, wil je er misschien meteen vanaf en een nieuw exemplaar kopen, maar zorg er eerst voor dat je de rest van je huis van bedwantsen verlost of ze zullen je nieuwe matras besmetten.

Bedwantsen uitroeien

Hoewel het opruimen van aangetaste gebieden nuttig zal zijn bij het bestrijden van bedwantsen, vereist het verwijderen ervan meestal chemische behandelingen. Omdat de behandeling van je bed en slaapkamer met insecticiden schadelijk kan zijn, is het belangrijk om producten te gebruiken die veilig in slaapkamers kunnen worden gebruikt. Behandel geen matrassen en beddengoed tenzij op het etiket staat dat je ze op beddengoed kan gebruiken.