Auto verkopen? Hoe doe je dat?

auto-verkopen-hoe-doe-je-dat

Als je je auto zelf wilt verkopen moet je een plan van aanpak hebben. Heb je dat niet, dan is de kans groot dat óf je auto niet verkocht wordt óf je er te weinig uithaalt. In dit artikel 4 stappen waarmee het wel moet lukken.

Bepaal waarde en verkoopprijs

Een van de belangrijkste zaken voor een auto verkopen is het bepalen van je vraagprijs. De vraagprijs is uiteraard grotendeels afhankelijk van de waarde van je auto. Maar ja, hoe bepaal je de waarde van je auto? Je kunt onder andere het volgende doen:

  • Bekijk de verkoopprijs van vergelijkbaar aanbod
  • Bekijk de autokoerslijst van de ANWB

Ga er in ieder geval vanuit dat je minder voor je auto krijgt dan de prijs die je ervoor vraagt. (Het is dan ook aan te raden om met je prijs aan de hoge kant te zitten.)

Kies je kanaal

Je kunt een advertentie zetten in de krant, je auto verkopen via verkoopplatform zoals AutoTrack of AutoScout, hem zelf direct inruilen bij een autodealer, hem aanbieden op marktplaats, de ANWB zijn best laten doen om je auto verkocht te krijgen en meer. Het voordeel van het ene kanaal is meestal het nadeel van het andere en andersom. Zo is de verkoop op marktplaats meer werk dan het inruilen van je auto, maar de kans is groot dat je meer geld voor je auto krijgt. Weet je niet veel van auto’s? Dan is het misschien wel de beste optie om het via een autodealer te doen. Zij hebben veel ervaring met auto’s verkopen en je daardoor goed kunnen begeleiden bij de verkoop of het inruilen van je auto.

Bezichtiging

Jij als verkoper probeert zoveel mogelijk aan de verkoop over te houden. Uiteraard wil de koper zo weinig mogelijk betalen. Het heeft geen zin om de auto beter voor te doen dan hij daadwerkelijk is. De koper zal je kunnen gaan wantrouwen, of voelt zich na aankoop belazerd en zal waarschijnlijk weer snel bij jou op de stoep staan. Breng de potentiële koper dan ook bij bezichtiging op de hoogte van eventuele gebreken en andere minpunten. Uiteraard is het zaak om ook de pluspunten duidelijk kenbaar te maken.

De potentiële koper zal waarschijnlijk onder de motorkap willen kijken en ook een proefrit willen maken. Zorg dan dat hij of zij een proefritverklaring tekent (en onderteken hem zelf ook). Rijd ook altijd zelf mee.

De verkoop en overdracht

Voor de verkoop is een mondelinge overeenkomst al rechtsgeldig. Toch kun je beter gebruik maken van een verkoopovereenkomst, omdat er anders misverstanden kunnen ontstaan over wat wel en niet afgesproken is.

Wanneer het kenteken overgezet is op naam van de koper is de auto daadwerkelijk zijn of haar bezit. Dit overzetten van kenteken doe je bij een groot postkantoor of bij een medewerker van een voertuigbedrijf dat bevoegd is voor het tenaamstelling van voertuigen. Hiervoor zijn wat documenten nodig:

  • Overschrijvingsbewijs
  • Legitimatiebewijs
  • Tenaamstellingsbewijs
  • Uittreksel van de basisadministratie persoonsgegevens (max. 3 maanden oud)

Verder moet je bij je verzekeringsmaatschappij nog de WA-verzekering regelen. De wegenbelasting is automatisch overgezet bij het tenaamstelling van het kentekenbewijs.